(De tekst hieronder is een gedeelte uit de recensie van Sjaanfanameland op infonu.nl. De volledige tekst vindt u hier)
In Wildernis, woongebied en wingewest doet Louwrens Hacquebord verslag van zijn onderzoek naar de verandering van het Noordpoolgebied, het gebied dat in de Griekse mythologie werd gezien als een mooi en vruchtbaar land dat zich onder de Poolster uitstrekte maar moeilijk te bereiken was. Toch hebben zich er mensen gevestigd. Het zijn bijna ontoegankelijke ijswoestijnen van een adembenemende schoonheid, vol uitdagingen voor wie ze aan wil gaan. Het zijn ook prachtige woongebieden voor een niet zo heel grote groep bewoners die nooit anders zou willen dan hier wonen.
De gebieden zitten tevens vol grondstoffen en fossiele brandstoffen waar door diverse maatschappijen op geaasd wordt. De drie functies bestaan naast elkaar en conflicteren. Archeoloog, fysisch geograaf en Noordpoolonderzoeker Louwrens Hacquebord, verbonden aan de Rijksuniversiteit van Groningen (RUG), deed vijfendertig jaar onderzoek naar de exploitatie van de poolgebieden. De weerslag van dat onderzoek vormt het boek ‘Wildernis, woongebied en wingewest’
Expedities
Hij maakte verschillende expedities en beschreef de woon- en leefsituatie van de bewoners door de eeuwen heen en onder welke barre omstandigheden zij hadden geleerd om te overleven. Onderdeel van het leven was de jacht op walvissen en ijsberen, de strijd om eten te vinden en de nederzetting te beschermen, de walrussen en zeehonden die op het menu stonden en grondstoffen leverden voor warme kleding en schoeisel. Hij laat ook zien hoe er steenkool uit de bevroren grond werd gehaald en hoe men er tegenwoordig olie en gas wil winnen. Ook passeert de strijd van natuurbeschermingsorganisaties de revue, organisaties die de gebieden proberen te beschermen tegen de inbreuk.
Lees de volledige recensie van Sjaanvanameland hier.