Op vrijdag 19 februari 2016 om 15.00 uur gaat het kunstproject Buro HDK2018 in het kleine huisje van het museum Sorgdrager op Ameland van start.
Achtergrond
Hidde Dirks Kat was een Amelander walvisvaarder en robbenjager. In 1777 leed hij schipbreuk op Groenland. Hij werd gered door de “wilden”. Over deze reis, schip-breuk en redding schreef hij het dagboek eener reize ter Walvisch – en Robben vangst gedaan in de jaren 1777 en 1778. Het dagboek werd in 1818 uitgegeven.
Dit dagboek leest ook nu nog als een trein, is spannend en kent treffende observaties. Zijn avonturen kunnen wedijveren met grote “epische” avonturen, zoals van Willem Barentsz, Captain Cook en Ernest Shackleton.
Het buro HDK 2018 is een initiatief van Egbarta Veenhuizen en Dolph Kessler. Egbarta is beeldend kunstenaar en heeft ter gelegenheid van Kunstmaand Ameland 2015 een groot portret van de oude Hidde Dirks Kat gemaakt en een serie tekeningen van de inuit. Dolph Kessler is fotograaf en initiator van kunstprojecten. Zij zijn door de directie van de Amelander Musea uitgenodigd om gedurende het jaar 2016 het kleine huisje van het museum te gebruiken. Tweehonderd jaar na het verschijnen van het dagboek van Hidde Dirks Kat leek het hen een mooi moment, en alleszins gerechtvaardigd, om van 2018 een Hidde Dirks Kat jaar te maken. Het kunstproject Buro HDK 2018 speelt hier op in én speelt met deze gedachte. Het project zal op verschillende onderdelen worden uitgewerkt en kent drie invalshoeken.
1. Het inrichten van het buro HDK 2018
In het kleine huisje, voormalige commandeurswoning en nu onderdeel van het museum Sorgdrager in Hollum, wordt ‘het buro’ ingericht dat het Hidde Dirks Kat jaar 2018 gaat voorbereiden. Dit onderdeel is in zekere zin te beschouwen als een installatie. Het buro ontwikkelt ideeën, plannen, publicaties en kunstwerken die in het jaar 2018 uitgevoerd zouden kunnen worden. Er worden een beperkt aantal voorstellen reeds in 2016 uitgevoerd. Omdat het buro HDK 2018 een kunstproject is dat zichzelf als het ware in de loop van 2016 zal gaan uitvinden zullen fantasie en realiteit door elkaar heen lopen. Zo wordt het buro bijvoorbeeld “ondersteund” door Doortje Ponne, een verre achternicht van Hidde Dirks Kat. Zij is rechtstreeks vanuit Amerika naar Ameland geemigreerd toen ze hoorde dat dit project van start zou gaan. Zij is steeds aanwezig om belangstellenden te woord te staan.
Het buro HDK 2018 kan beschouwd worden als een ”installatie in progress”.
In het buro is gedurende het jaar 2016 steeds een wisseltentoonstelling te zien van werk dat Egbarta naar aanleiding van Hidde Dirks Kat en zijn reis maakt, waaronder een portret van de jonge, stoere walvisvaarder. Er zijn verder presentaties d.m.v. foto’s en video’s van Groenland. Er is ook een uitlegtafel met de correspondentie met het buro, vrij om in te kijken. Er liggen boeken van ”soortgenoten” zoals Willem Barentsz, Captain Cook en Ernest Shackleton. Er is een ideeënbus en in het museum zijn T shirts te koop van Hidde Kat.
2. Het voorbereiden van het Hidde Dirks Kat jaar 2018
Vanuit het buro worden op een groot aantal terreinen projecten bedacht en ontwikkeld voor het jaar 2018. Daarbij kan gedacht worden aan: beeldende kunst, verhalenfestival, poëzie, muziek, theater, culinaire activiteiten en nog veel meer. Steeds zal samengewerkt worden met collega kunstenaars en andere ideeënleveranciers. In die zin is het project niet alleen een installatie maar ook een vorm van “community art”. Mogelijke samenwerking met Groenlandse kunstenaars is een aandachtspunt.
3. Het uitvoeren van enkele pilot projecten in 2016
Naast het ontwikkelen van ideeën en plannen voor het jaar 2018 zullen een aantal projecten reeds in 2016 als pilot uitgevoerd worden. In de zomer en het najaar van 2016 verschijnen er een drietal publicaties.
Er verschijnt een poëzie-bundel waarin 12 hedendaagse dichters reageren op de reis, schipbreuk en redding van Hidde Kat. Redacteur is Peter van Lier, dichter te Marrum.
Er verschijnt een boek met tekeningen van tekenaar en graficus B.C. Epker die het dagboek van Hidde Kat op eigentijdse wijze zal verbeelden.
Er wordt door schrijver en journalist Gerrit Jan Zwier een essay geschreven over Hidde Dirks Kat waarin hij vergeleken wordt met tijdgenoten en andere avonturiers.
Maar ook andere activiteiten behoren als pilots voor 2016 tot de mogelijkheden. Zo zal getracht worden in samenwerking met Amelandse restauranthouders gedurende een aantal weekenden een Arctisch menu te serveren.
Resultaat
Buro HDK 2018 als kunstproject is vooral de fase van de fantasie, het idee. Deze fase is in oktober 2016 achter de rug. De verbeelding is hier en daar getriggerd, projectmogelijkheden zijn onderzocht, waarvan sommigen zijn uitgewerkt in concrete plannen. Een beperkt aantal projecten zijn in 2016 als pilot uitgevoerd. Aan het eind van het jaar 2016 zal het buro HDK 2018 als kunstproject op de locatie van het kleine huisje van het museum Sorgdrager worden ontmanteld. De resultaten van het project worden gebundeld en als een samenhangend geheel publiek gemaakt. Daarnaast verschijnt in oktober 2016 een krant met tekst, tekeningen en foto’s.
Het kunstproject wordt daarmee afgesloten en overgedragen aan de Amelander gemeenschap.
De verwachting is gerechtvaardigd dat het buro HDK 2018 een vervolg gaat krijgen, temeer daar het project grotendeels past in het thema sense of place zoals dat momenteel in Friesland in voorbereiding is in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Het Buro HDK 2018 is grotendeels een pro deo kunst project.
Bij een follow up kan dat niet zo blijven en zullen in 2017 en 2018 voldoende financiele middelen beschikbaar moeten zijn, onder meer om een geschikte artistiek leider aan te stellen. Daarmee wordt recht gedaan worden aan de tot de verbeelding sprekende gevaarlijke en avontuurlijke reis van Hidde Dirks Kat.
Contact
Voor nadere informatie kunt U contact opnemen met de initiatiefnemers
Egbarta Veenhuizen / egbarta@planet.nl
Dolph Kessler / dolphkessler@planet.nl
Voor het museum Sorgdrager: Aleida Edes / amelandermusea.ajedes@planet.nl